Det senaste |  Blinken uppmanar Hamas att acceptera en vapenvila när striderna blossar upp på Västbanken

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanade Hamas på tisdagen att acceptera ett USA-stödt förslag om en vapenvila och frigivning av gisslan i Gaza, och sa att FN:s säkerhetsråds omröstning gjorde det “så tydligt som möjligt” att världen stöder planen.

“Allas röst är inne, förutom en röst, och det är Hamas,” sa Blinken till reportrar i Tel Aviv efter att ha träffat israeliska tjänstemän. Han sa att premiärminister Benjamin Netanyahu hade bekräftat sitt engagemang för förslaget när de träffades sent på måndagen.

Hamas välkomnade Bidens första tillkännagivande av planen samt FN-resolutionen som stöder den, men har ännu inte lämnat in sitt officiella svar. Blinken sa att Hamas svar på FN:s omröstning var ett “hoppfullt tecken”, men att medlare fortfarande väntar på besked från gruppens ledare i Gaza.

“Det är det som räknas. Och det är vad vi inte har ännu. Och det är därför jag säger att vi väntar på att se det. Alla har sagt ja, förutom Hamas, sa han.

Hamas sade tidigare på tisdagen att en av dess befälhavare på den ockuperade Västbanken dödades i en sammandrabbning med israeliska styrkor medan Israel sa att fyra soldater dödades i en explosion i Rafah.

Också på tisdag sade FN:s kontor för mänskliga rättigheter både israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper kan ha begått krigsförbrytelser i samband med en dödlig räd av israeliska styrkor som befriade fyra gisslan och dödade minst 274 palestinier under helgen.

Israels krig mot Hamas i Gaza har dödat mer än 36 730 människor, enligt Gazas Hälsoministeriet, som inte skiljer mellan kombattanter och civila i sin räkning. Palestinierna står inför utbredd hunger eftersom kriget till stor del har stängt av flödet av mat, medicin och andra förnödenheter. FN-organ säger att över 1 miljon i Gaza kan uppleva detta högsta svältnivå i mitten av juli.

Israel inledde kriget efter Hamas attack den 7 oktoberdär militanter stormade in i södra Israel, dödade cirka 1 200 människor – mestadels civila – och bortförde cirka 250.

För närvarande:

Blinken välkomnar FN-omröstning för Gazas plan för vapenvila och uppmanar återigen Hamas att acceptera den

FN säger israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper kan ha begått krigsförbrytelser i en dödlig razzia

—— Hur en Israelisk räd befriade fyra gisslan och dödade minst 274 palestinier i Gaza

– Vad gör Israels räddning av fyra fångar, och dödandet av 274 palestinier, betyder det för samtal om vapenvila?

Följ AP:s bevakning av kriget i Gaza kl https://apnews.com/hub/israel-hamas-war

Här är det senaste:

Den tidigare gisslan Noa Argamani släpptes från sjukhus

TEL AVIV, Israel — En välkänd israelisk gisslan som räddades i en dödlig räd i Gaza under helgen har skrivits ut från ett sjukhus i Tel Aviv.

Ichilov-sjukhuset sa att Noa Argamani, 26, släpptes på tisdagen efter att ha genomgått fysiska och psykologiska undersökningar.

Argamani kommer att bo nära sjukhuset, där hennes mamma, Liora, får behandling för terminal hjärncancer.

Argamani uppstod som en ikon för gisslankrisen efter att hennes tillfångatagande under Hamas attack den 7 oktober fångades på video. Hon skrek “Döda mig inte!” när hon tvingades upp på en motorcykel.

Hennes mamma var glad över hennes frigivning och sa att hon ville träffa sitt enda barn igen innan hon dog. Yaakov Argamani, Noas far, berättade för israeliska medier att Liora är i en “mycket svår situation” och knappt registrerade sig för att se Noa för första gången.

Argamani räddades i lördags tillsammans med tre andra gisslan. Ingen hade allvarliga fysiska skador och de övriga tre skrevs ut på måndagen.

Gazas hälsoministerium sa att 274 palestinier dödades och omkring 700 skadades under razzian. Den israeliska militären sa att de genomförde intensiva attacker när en eldstrid utbröt när räddningsmännen drog sig tillbaka.

Hamas och andra militanter håller fortfarande omkring 120 gisslan, av vilka cirka en tredjedel tros ha dött.

FN citerar möjliga krigsförbrytelser av israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper

FN:s kontor för mänskliga rättigheter hänvisar till möjliga krigsförbrytelser av israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper i samband med en dödlig räd av israeliska styrkor som befriade fyra gisslan under helgen och dödade hundratals palestinier.

Kontorets talesman Jeremy Laurence uttryckte oro över möjliga brott mot reglerna för proportionalitet, åtskillnad och försiktighet av de israeliska styrkorna i lördagens räd mot det urbana flyktinglägret Nuseirat.

Palestinska hälsomyndigheter säger att minst 274 palestinier, inklusive dussintals kvinnor och barn, var dödades i operationen.

Laurence sa att palestinska väpnade grupper som håller gisslan i tätbefolkade områden utsätter livet för närliggande civila och gisslan för “extra risker” från fientligheterna.

“Alla dessa handlingar från båda parter kan uppgå till krigsförbrytelser”, sa han vid en vanlig FN-briefing i Genève.

Blinken säger att världen stöder USA:s plan för vapenvila

TEL AVIV, Israel – säger utrikesminister Antony Blinken FN:s säkerhetsråds röst för av en plan för vapenvila i Gaza gjorde det “så tydligt som möjligt” att världen stöder det USA-stödda förslaget att avsluta striderna.

Han pratade med reportrar i Tel Aviv på tisdagen efter att ha träffat israeliska tjänstemän. Blinken sa att premiärminister Benjamin Netanyahu hade “återbekräftat sitt engagemang för förslaget” när de träffades sent på måndagen.

“Allas röst är inne, förutom en röst, och det är Hamas,” sa Blinken.

Förslaget, som tillkännagavs av president Joe Biden förra månaden, kräver en plan i tre faser där Hamas skulle släppa resten av gisslan i utbyte mot en bestående vapenvila och tillbakadragande av israeliska styrkor från Gaza.

Gruppen håller fortfarande omkring 120 gisslan, varav en tredjedel tros vara döda.

Biden presenterade det som ett israeliskt förslag och uppmanade Hamas att acceptera det. Men Netanyahu har offentligt ifrågasatt nyckelaspekter av det och sagt att Israel inte kommer att avsluta kriget utan att förstöra Hamas och lämna tillbaka alla gisslan.

Hamas har ännu inte formellt svarat på förslaget. Den militanta gruppen välkomnade FN-resolutionen och stöder avtalets stora drag men har krävt försäkringar om att det kommer att genomföras.

Hamas talesman Jihad Taha sa på tisdagen att “ansträngningar fortsätter att studera och klargöra vissa frågor för att säkerställa genomförandet från den israeliska sidan.” Han säger att Israel “stoppar och förhalar och skapar hinder för att fortsätta aggressionen.”

På måndagen röstade FN:s säkerhetsråd överväldigande för att godkänna förslaget, där 14 av de 15 medlemmarna röstade för och Ryssland avstod. Resolutionen uppmanar Israel och Hamas “att fullt ut genomföra sina villkor utan dröjsmål och utan villkor.”

4 israeliska soldater dödades i explosion i Rafah

TEL AVIV, Israel — Den israeliska militären säger att fyra soldater dog i en explosion i staden Rafah i södra Gazaremsan.

Israeliska medier, som citerar icke namngivna säkerhetstjänstemän, rapporterade att soldaterna dödades på måndagen när sprängämnen som de använde för att rensa byggnaden utlöstes i förtid, vilket fick den att kollapsa, dödade fyra soldater och skadade 11.

Den militanta Hamas-gruppen sa att de hade fångat byggnaden och attackerat soldaterna med granatkastare efter explosionen.

Militären riktade in sig på byggnaden eftersom de trodde att det fanns en Hamas-agent inuti som var inblandad i kidnappningen 2006 av den israeliska soldaten Gilad Shalit, som hölls fängslad i Gaza i fem år, enligt israeliska medier.

Israel inledde vad de säger är en begränsad markoperation i delar av Rafah i början av maj. Cirka 1 miljon palestinier, de flesta av dem redan fördrivna från andra delar av Gaza, har flytt offensiven i Rafah. FN uppskattar att så få som 200 000 till 300 000 människor fortfarande finns kvar i staden.

Militären säger att minst 298 soldater har dödats sedan starten av Gazas markoperation efter Hamas attack mot södra Israel den 7 oktober som utlöste kriget.

Hamas-chef dödades i sammandrabbning på Västbanken

RAMALLAH, Västbanken — Hamas säger att en av dess befälhavare på den ockuperade Västbanken dödades i en sammandrabbning med israeliska styrkor.

I ett uttalande som släpptes sent på måndagen sa Hamas att Mohammed Jaber Abdo dödades tillsammans med tre andra krigare i en by nära Ramallah, där den väststödda palestinska myndigheten har sitt huvudkontor. Det stod att Abdo hade tillbringat 20 år i israeliska fängelser.

Ett gemensamt uttalande från den israeliska armén och polisen tidigare på måndagen sade att undercoverstyrkor hade spårat en misstänkt efterlyst i en attack mot en närliggande judisk bosättning.

Det stod att mannen gömde sig i en anläggning tillsammans med tre andra misstänkta och att styrkor öppnade eld när de försökte köra över dem med en bil och fly. Det stod att vapen hittades i bilen.

Våldet har ökat på Västbanken sedan starten av kriget i Gaza, som antändes av Hamas attack mot södra Israel den 7 oktober.

Över 530 palestinier har dödats av israelisk eld sedan dess, enligt det palestinska hälsoministeriet. De flesta dödades under våldsamma protester eller Israeliska arresteringsräder, som ofta utlöser vapenstrider.

Israel erövrade Västbanken, Gaza och östra Jerusalem i Mellanösternkriget 1967. Palestinierna vill ha alla tre territorierna för sin framtida stat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *