Erin El Issa

Skönhet kan vara subjektivt, men moderna skönhetsstandarder påverkar i hög grad vad många av oss tycker är estetiskt tilltalande. Tre fjärdedelar av amerikanerna (75%) håller med om att “pretty privilege”, eller personliga och professionella fördelar för dem som uppfattas som vackra, är verkligt, enligt en ny NerdWallet-undersökning. Och många spenderar på skönhet, möjligen för att skörda dessa fördelar.

Undersökningen av över 2 000 amerikanska vuxna, beställd av NerdWallet och genomförd online 15-17 april 2024, av The Harris Poll, visar att tre fjärdedelar av amerikanerna (75 %) har gjort skönhetsrelaterade inköp åt sig själva, utgifter som inkluderar produkter , tjänster och procedurer. Undersökningen frågade också amerikaner hur de betalar för skönhet och hur de tror att sociala medier har påverkat skönhetsutgifterna.

Nyckelfynd

  • Vissa amerikaner har satt sig i skuld för skönhetsutgifter. Av amerikaner som säger att de har gjort skönhetsrelaterade inköp för sig själva, betalade 15 % med ett kreditkort som de inte betalade av vid förfallodagen och 9 % använde tjänsterna “köp nu, betala senare”, enligt undersökningen .

  • Kosmetiska ingrepp är en karriärinvestering för vissa. Undersökningen visade att 11 % av amerikanerna tycker att kosmetiska ingrepp är en bra ekonomisk investering – de tror att det kommer att vara en tillgång för deras karriär att se bättre ut.

  • Många är överens om att sociala medier har förvärrat skönhetsutgifterna. Tre fjärdedelar av amerikanerna (75%) säger att sociala medier har gjort utgifterna för skönhet mycket sämre, enligt undersökningen.

  • Skönhetsutgifter ses ibland som en nödvändighet. Nästan en tredjedel av amerikanerna (31%) anser åtminstone några av de skönhetsprodukter och tjänster de köper som väsentliga i sin budget, fann undersökningen.

“Att spendera på skönhetsprodukter och tjänster kan vara roligt och njutbart, till och med hjälpa shoppare att känna en boost av självförtroende och glädje. Men det kan också ha en mörk sida, säger Kimberly Palmer, expert på privatekonomi på NerdWallet. “Att spendera mer än vad du bekvämt kan passa in i din budget kan leda till ekonomisk stress och, i vissa fall, långfristiga skulder.”

Vissa skönhetsutgifter tar på sig skulder

Tre fjärdedelar av amerikanerna (75%) har gjort skönhetsrelaterade inköp för sig själva, visade undersökningen, inklusive produkter, behandlingar och procedurer. De populäraste utgifterna är hudvårdsprodukter (54 %), hårprodukter (41 %) och kosmetiska produkter (39 %).

Många av dessa köp gjordes med kontanter. Enligt undersökningen säger 72 % av amerikanerna som köpt skönhetsprodukter, behandlingar eller tjänster åt sig själva att de betalat med kontanter eller betalkort. Och nästan 1 av 5 (19 %) betalade med sparande.

Kreditkort är en annan populär betalningsmetod för skönhetsrelaterade utgifter. Betala med kreditkort kan ge mer betalningsskydd än ett betalkort, samt potentiella belöningar på utgifter. Men på grund av räntekostnader är detta i allmänhet bara en bra idé för dem som betalar av sitt saldo i sin helhet vid förfallodatumet, och det gjorde inte alla skönhetspengare. Medan 44 % av amerikanerna som har gjort skönhetsrelaterade inköp åt sig själva säger att de använde ett kreditkort som de betalade fullt ut, säger 15 % att de använde ett kreditkort som de inte betalade av vid förfallodagen, fann undersökningen.

Kreditkortsskulder är inte den enda skulden amerikaner har tagit på sig för skönhetsutgifter. Nästan 1 av 10 amerikaner som har gjort skönhetsrelaterade inköp för sig själva (9 %) använde köp nu, betala senare tjänster och 5 % använde en låneprodukt från leverantören av skönhetsprodukten eller -tjänsten.

Vissa skönhetsprodukter och procedurer är medicinskt nödvändiga och kan tillåta människor att använda försäkring och/eller en HSA/FSA. (Ett HSA är ett hälsosparkonto och ett FSA är ett flexibelt utgiftskonto; båda kan användas för berättigade sjukvårdskostnader.) Till exempel kan solskyddsmedel vara en HSA/FSA-berättigad medicinsk kostnad och Botox som en behandling för kroniska migrän kan täckas av försäkringen. Undersökningen visade att 8% av amerikanerna som har gjort skönhetsrelaterade inköp åt sig själva använde försäkring och 5% använde sin HSA/FSA.

26% av amerikanerna har betalat för kosmetiska ingrepp

Mer än en fjärdedel av amerikanerna (26 %) säger att de har köpt kosmetiska ingrepp för sig själva, med de mest populära (19 %) är kosmetiska tandingrepp, som att räta ut eller bleka tänder, enligt undersökningen. Förutom tandvård säger 7% av amerikanerna att de har köpt icke-kirurgiska ingrepp, som Botox eller hudfyllmedel, och 7% säger att de har köpt kosmetiska operationer, som näsplastik eller fettsugning.

Kosmetiska ingrepp är vanliga för vissa: Undersökningen visade att 11 % av amerikanerna säger att kosmetiska ingrepp är normala i deras umgängeskrets. De med en hushållsinkomst på $100 000+ är mer benägna att säga detta – 15% säger att kosmetiska ingrepp är normala i deras umgängeskrets jämfört med 8% av dem med en hushållsinkomst mindre än $100.000.

Liksom med skönhetsutgifter i allmänhet är det mest populära sättet att betala för kosmetiska ingrepp kontant eller betalkort (59 %), följt av ett kreditkort som betalas i sin helhet vid förfallodagen (39 %). Men några har satt sig i skuld för att betala för skönhetsingrepp, där 14 % använde ett kreditkort som de inte betalade av i sin helhet vid förfallodagen, 10 % använde en låneprodukt från tjänsteleverantören och 9 % använde köp nu, betala senare tjänster.

Att ta på sig skulder för icke-nödvändiga köp rekommenderas i allmänhet inte, men mer än en tiondel av amerikanerna (11%) säger att kosmetiska ingrepp är bra finansiella investeringar, och tror att det att se bättre ut kommer att hjälpa dem att ta sig framåt i sin karriär. Denna känsla är mest populär bland unga amerikaner – 17 % av Gen Z (åldrar 18-27) och 20 % av millennials (åldrar 28-43) ser procedurer som en bra investering jämfört med 6 % av Gen X (åldrar 44-59) och 4 % av babyboomarna (60-78 år).

Vissa citerar skönhetsutgifter som en nödvändighet

Investeringar eller inte, att gå i skuld för skönhetsutgifter ses inte positivt av befolkningen i allmänhet. Enligt undersökningen tycker 4 av 5 amerikaner (80 %) att det är oacceptabelt att skuldsätta sig för skönhetsprodukter eller tjänster. Men den här linjen kan vara suddig för vissa. Skuld kan anses mer acceptabel när den används för att betala för nödvändigheter snarare än extramaterial och nästan en tredjedel av amerikanerna (31 %) – inklusive 42 % av kvinnorna – anser åtminstone några av de skönhetsprodukter och tjänster de köper som väsentliga i sin budget.

Sociala medier är väldigt bra på att påverka köp och skönhetsprodukter och procedurer är inget undantag. Undersökningen visade att tre fjärdedelar av amerikanerna (75 %) håller med om att sociala medier har gjort utgifterna för skönhet mycket sämre. Det kan bero på annonser och influencer-marknadsföring, eller påtryckningar att se ut på ett visst sätt.

Undersökningen visade att 12 % av amerikanerna känner sig pressade av samhället att spendera mer på skönhetsprodukter och tjänster än de skulle vilja, och nästan en tredjedel av kvinnorna (31 %) skulle inte känna sig bekväma med att gå till jobbet utan att ha smink.

Hur man håller skönhetsutgifterna i schack

Om utgifter för skönhetsprodukter och behandlingar är något du har råd med utan att äventyra din ekonomi, kan det passa in i kategorin 30 % “vill ha” i en 50/30/20 budgetplan, till exempel. Men om du letar efter sätt att minimera sådana utgifter, här är några tips för att komma igång.

Spara där du kan på skönhetsprodukter för att lägga undan pengar för din framtid. Om utgifter för skönhet hindrar dig från att spara tillräckligt – eller spara överhuvudtaget – ett ställe att börja är att titta på dina utgifter och se om det finns sätt att skära ner. Du kanske tror att serumet du älskar är värt pengarna, men du får till exempel färre pedikyrer. Fundera på vad som är viktigast för dig och anpassa dina utgifter därefter.

“Att ta dig tid att se tillbaka på dina skönhetsutgifter under det senaste året kan leda till en överraskande insikt om hur mycket du har spenderat på produkter och tjänster, kanske utan att ens inse det. Du kan bestämma dig för att göra några förändringar framöver baserat på dina prioriteringar, säger Palmer.

Sätt gränser för barn när det kommer till skönhetsutgifter. Undersökningen visade att 57 % av föräldrarna har gjort skönhetsrelaterade inköp för sina barn, inklusive hudvårdsprodukter (29 %), hårprodukter (27 %) och nagelsalongsbehandlingar (21 %). För yngre barn kan du börja med att sätta budgetar för icke-nödvändiga skönhetsköp och prata om dina gränser. För dem som är tillräckligt gamla för att ta deltidsarbete kan det vara vettigt att låta dem bidra eller betala för skönhetsprodukter som inte är nödvändiga, som kosmetika eller manikyr.

“Att spendera på skönhetsprodukter erbjuder också en stor chans för barn att träna på att budgetera själva. Att ge dem en ersättning och uppmuntra dem att fatta sina egna köpbeslut ger dem erfarenhet av den typen av avvägningar, säger Palmer.

Undvik skulder för icke-nödvändiga förfaranden. Av amerikaner som köpte kosmetiska ingrepp åt sig själva använde 14 % ett kreditkort som de inte betalade i sin helhet vid förfallodagen. Att utvärdera dina alternativ innan du sveper kan spara mycket pengar i ränta.

Vissa procedurer är medicinskt nödvändiga, och om så är fallet, kolla in dina försäkringsalternativ eller om proceduren är HSA/FSA-berättigad.

För procedurer som inte är medicinskt nödvändiga, spara först är en bra idé. Att ta på sig höga räntor för alla köp kan leda till framtida förbittring.

”Det är lätt att svepas med i trender och överutgifter. Precis som med alla stora köp kan en paus för att tänka igenom huruvida behandlingen eller proceduren faktiskt är värd kostnaden eller inte hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för dig och dina pengar, säger Palmer.

Tänk på dina motiv för att spendera. Mer än en tredjedel av amerikanerna som har gjort skönhetsrelaterade inköp åt sig själva (36 %) säger att produkterna de köper är statusbetecknare, och som nämnt tycker många amerikaner (75 %) att det finns ganska privilegier, vilket ger vackra människor verkliga fördelar . Men det är en bra idé att tänka kritiskt över varför och hur mycket du lägger på skönhetsprodukter.

Fundera på vilka skönhetsprodukter och tjänster du tycker om att spendera på och vad du köper eftersom det känns obligatoriskt. Att pausa för att överväga dina motiv för dina utgifter kan hjälpa till att undvika köparens ånger.

Metodik

Den här undersökningen genomfördes online i USA av The Harris Poll på uppdrag av NerdWallet 15-17 april 2024, bland 2 082 amerikanska vuxna i åldern 18 år och äldre. Samplingsprecisionen för Harris online-undersökningar mäts genom att använda ett Bayesianskt trovärdigt intervall. För denna studie är urvalsdatan korrekta till inom +/- 2,5 procentenheter med en 95 % konfidensnivå. För fullständig undersökningsmetodik, inklusive viktningsvariabler och urvalsstorlekar för undergrupper, kontakta [email protected].

NerdWallet frånsäger sig, uttryckligen och underförstått, alla garantier av något slag, inklusive de för säljbarhet och lämplighet för ett visst ändamål eller om artikelns information är korrekt, tillförlitlig eller fri från fel. Användning eller tillit till denna information sker på egen risk, och dess fullständighet och riktighet kan inte garanteras. Innehållet i denna artikel ska inte litas på eller associeras med NerdWallets framtida prestanda eller något av dess dotterbolag eller dotterbolag. Uttalanden som inte är historiska fakta är framåtblickande uttalanden som involverar risker och osäkerheter som indikeras av ord som “tror”, “förväntar sig”, “uppskattar”, “kan”, “kommer”, “bör” eller “förutser” eller liknande uttryck. Dessa framåtblickande uttalanden kan väsentligt skilja sig från NerdWallets presentation av information till analytiker och dess faktiska operativa och finansiella resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *