Det senaste |  Hamas-chef dödades i sammandrabbning på Västbanken

Hamas sa att en av dess befälhavare på den ockuperade Västbanken dödades i en sammandrabbning med israeliska styrkor, medan Israel sa att fyra soldater dödades i en explosion i Rafah.

I ett uttalande som släpptes sent på måndagen sa Hamas att Mohammed Jaber Abdo dödades tillsammans med tre andra krigare i en by nära Ramallah, där den väststödda palestinska myndigheten har sitt huvudkontor.

Ett gemensamt uttalande från den israeliska armén och polisen tidigare på måndagen sade att undercoverstyrkor hade spårat en misstänkt efterlyst i en attack mot en närliggande judisk bosättning.

Våldet har ökat på Västbanken sedan starten av kriget i Gaza, som antändes av Hamas attack mot södra Israel den 7 oktober.

Över 530 palestinier har dödats av israelisk eld på Västbanken sedan dess, enligt det palestinska hälsoministeriet. De flesta dödades under våldsamma protester eller israeliska arresteringsräder, som ofta utlöser vapenstrider.

Israeliska medier, som citerar icke namngivna säkerhetstjänstemän, rapporterade att fyra soldater dödades i måndags när sprängämnen som de använde för att rensa byggnaden utlöstes i förtid, vilket fick den att kollapsa, dödade fyra soldater och skadade 11. Hamas sa att de hade fångat byggnaden och attackerade soldaterna med granatkastare efter explosionen.

På tisdagen sade FN:s kontor för mänskliga rättigheter att både israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper kan ha begått krigsförbrytelser i samband med en dödlig räd av israeliska styrkor som befriade fyra gisslan och dödade minst 274 palestinier under helgen.

Israels krig mot Hamas i Gaza har dödat mer än 36 730 människor, enligt Gazas hälsoministerium, som inte skiljer mellan kombattanter och civila i sin räkning. Palestinierna står inför en utbredd hunger eftersom kriget till stor del har stängt av flödet av mat, medicin och andra förnödenheter. FN-organ säger att över 1 miljon i Gaza kan uppleva den högsta nivån av svält i mitten av juli.

Israel inledde kriget efter Hamas attack den 7 oktober, där militanter stormade in i södra Israel, dödade cirka 1 200 människor – mestadels civila – och bortförde cirka 250.

För närvarande:

— FN:s kontor för mänskliga rättigheter säger att israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper kan ha begått krigsförbrytelser under Nuseirat-razzian som befriade fyra gisslan och dödade minst 274 palestinier

— Blinken återvänder till Mellanöstern när Israel-Hamas förslag om vapenvila hänger i balans efter räddning av gisslan

— Hur en israelisk räd befriade fyra gisslan och dödade minst 274 palestinier i Gaza

— Vad betyder Israels räddning av fyra fångar och dödandet av 274 palestinier för vapenvilasamtal?

— Centrist Benny Gantz lämnar Israels krigskabinett, med hänvisning till frustrationer med Netanyahu

Följ AP:s bevakning av kriget i Gaza på https://apnews.com/hub/israel-hamas-war

Här är det senaste:

FN citerar möjliga krigsförbrytelser av israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper

FN:s kontor för mänskliga rättigheter hänvisar till möjliga krigsförbrytelser av israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper i samband med en dödlig räd av israeliska styrkor som befriade fyra gisslan under helgen och dödade hundratals palestinier.

Kontorets talesman Jeremy Laurence uttryckte oro över möjliga brott mot reglerna för proportionalitet, åtskillnad och försiktighet av de israeliska styrkorna i lördagens räd mot det urbana flyktinglägret Nuseirat.

Palestinska hälsomyndigheter säger att minst 274 palestinier, inklusive dussintals kvinnor och barn, dödades i operationen.

Laurence sa att palestinska väpnade grupper som håller gisslan i tätbefolkade områden utsätter livet för närliggande civila och gisslan för “extra risker” från fientligheterna.

“Alla dessa handlingar från båda parter kan uppgå till krigsförbrytelser”, sa han vid en vanlig FN-briefing i Genève.

Blinken säger att världen stöder USA:s plan för vapenvila

TEL AVIV, Israel – Utrikesminister Antony Blinken säger att FN:s säkerhetsråds röst för en plan för vapenvila i Gaza gjorde det “så tydligt som möjligt” att världen stöder det USA-stödda förslaget att avsluta striderna.

Han pratade med reportrar i Tel Aviv på tisdagen efter att ha träffat israeliska tjänstemän. Blinken sa att premiärminister Benjamin Netanyahu hade “återbekräftat sitt engagemang för förslaget” när de träffades sent på måndagen.

“Allas röst är inne, förutom en röst, och det är Hamas,” sa Blinken.

Förslaget, som tillkännagavs av president Joe Biden förra månaden, kräver en plan i tre faser där Hamas skulle släppa resten av gisslan i utbyte mot en bestående vapenvila och tillbakadragande av israeliska styrkor från Gaza.

Gruppen håller fortfarande omkring 120 gisslan, varav en tredjedel tros vara döda.

Biden presenterade det som ett israeliskt förslag och uppmanade Hamas att acceptera det. Men Netanyahu har offentligt ifrågasatt nyckelaspekter av det och sagt att Israel inte kommer att avsluta kriget utan att förstöra Hamas och lämna tillbaka alla gisslan.

Hamas har ännu inte formellt svarat på förslaget. Den militanta gruppen välkomnade FN-resolutionen och stöder avtalets stora drag men har krävt försäkringar om att det kommer att genomföras.

Hamas talesman Jihad Taha sa på tisdagen att “ansträngningar fortsätter att studera och klargöra vissa frågor för att säkerställa genomförandet från den israeliska sidan.” Han säger att Israel “stoppar och förhalar och skapar hinder för att fortsätta aggressionen.”

På måndagen röstade FN:s säkerhetsråd överväldigande för att godkänna förslaget, där 14 av de 15 medlemmarna röstade för och Ryssland avstod. Resolutionen uppmanar Israel och Hamas “att fullt ut genomföra sina villkor utan dröjsmål och utan villkor.”

4 israeliska soldater dödades i explosion i Rafah

TEL AVIV, Israel — Den israeliska militären säger att fyra soldater dog i en explosion i staden Rafah i södra Gazaremsan.

Israeliska medier, som citerar icke namngivna säkerhetstjänstemän, rapporterade att soldaterna dödades på måndagen när sprängämnen som de använde för att rensa byggnaden utlöstes i förtid, vilket fick den att kollapsa, dödade fyra soldater och skadade 11.

Den militanta Hamas-gruppen sa att de hade fångat byggnaden och attackerat soldaterna med granatkastare efter explosionen.

Militären riktade in sig på byggnaden eftersom de trodde att det fanns en Hamas-agent inuti som var inblandad i kidnappningen 2006 av den israeliska soldaten Gilad Shalit, som hölls fängslad i Gaza i fem år, enligt israeliska medier.

Israel inledde vad de säger är en begränsad markoperation i delar av Rafah i början av maj. Cirka 1 miljon palestinier, de flesta av dem redan fördrivna från andra delar av Gaza, har flytt offensiven i Rafah. FN uppskattar att så få som 200 000 till 300 000 människor fortfarande finns kvar i staden.

Militären säger att minst 298 soldater har dödats sedan starten av Gazas markoperation efter Hamas attack mot södra Israel den 7 oktober som utlöste kriget.

Hamas-chef dödades i sammandrabbning på Västbanken

RAMALLAH, Västbanken — Hamas säger att en av dess befälhavare på den ockuperade Västbanken dödades i en sammandrabbning med israeliska styrkor.

I ett uttalande som släpptes sent på måndagen sa Hamas att Mohammed Jaber Abdo dödades tillsammans med tre andra krigare i en by nära Ramallah, där den väststödda palestinska myndigheten har sitt huvudkontor. Det stod att Abdo hade tillbringat 20 år i israeliska fängelser.

Ett gemensamt uttalande från den israeliska armén och polisen tidigare på måndagen sade att undercoverstyrkor hade spårat en misstänkt efterlyst i en attack mot en närliggande judisk bosättning.

Det stod att mannen gömde sig i en anläggning tillsammans med tre andra misstänkta och att styrkor öppnade eld när de försökte köra över dem med en bil och fly. Det stod att vapen hittades i bilen.

Våldet har ökat på Västbanken sedan starten av kriget i Gaza, som antändes av Hamas attack mot södra Israel den 7 oktober.

Över 530 palestinier har dödats av israelisk eld sedan dess, enligt det palestinska hälsoministeriet. De flesta dödades under våldsamma protester eller israeliska arresteringsräder, som ofta utlöser vapenstrider.

Israel erövrade Västbanken, Gaza och östra Jerusalem i Mellanösternkriget 1967. Palestinierna vill ha alla tre territorierna för sin framtida stat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *