"Köp nu, betala senare"-funktioner kryper in i fler kreditverktyg

Varför betala allt på en gång?

Det är en fråga som konsumenter får oftare i kassorna, eftersom avbetalningsplaner som liknar dem som erbjuds av tjänsterna “köp nu, betala senare” dyker upp på fler ställen.

Populära BNPL-erbjudanden som Afterpay, Affirm, Sezzle, Klarna och andra – som låter låntagare dela upp ett köp i flera lika delar med litet eller inget intresse – exploderade under pandemin, underblåst av e-handel från lockdown-eran, stimulanskontroller och besparingar. Antagandet av avbetalningslånen har svalnat sedan dess, men deras inflytande över hur konsumenterna spenderar med lånade pengar har precis börjat.

Det var precis vad jag behövde för att göra lite roliga saker och inte bli skuldsatta. Eller åtminstone inte känna att jag sätter mig i skuld.

Aaron Gans, 37, New York City

Aaron Gans, en 37-årig läkare i New York City, fick ett meddelande i mars från sitt American Express Platinum-kort som erbjöd sig att dela upp hans och makens avgift på 1 700 USD för deras flyg till Taiwan och Sydkorea i 12 räntefria delbetalningar . Han sa ja.

“Det var precis vad jag behövde för att göra några roliga saker och inte gå i skuld,” sa Gans. “Eller åtminstone inte känna som om jag hamnar i skuld.”

I en tid av envis inflation och sträckta hushållsekonomi, samt höga räntor som väcker rädsla för kreditkortsskulder, lutar långivare åt en modell som många shoppare – särskilt yngre – tar till sig som ett sätt att fortsätta spendera. Att BNPL-ifiering av konsumentkrediter understryker befintliga socioekonomiska klyftor, där människor med olika förutsättningar betalar av skulder i omgångar av olika skäl.

Stora varumärken tar med avbetalningsplaner internt

American Express började rulla ut fler funktioner som den Gans nyligen utnyttjade för flera år sedan, precis som BNPL-startups ökade i popularitet. Amex gjorde sitt “Plan It”-program tillgängligt för resebokningar 2021 – samma år som Mastercard och Barclays presenterade sina egna BNPL-program – och utökade det och relaterade erbjudanden till fler av sina kort förra sommaren.

“Alla dina stora kortutgivare kommer att titta på framgången” för BNPL-tjänster, säger Ben Danner, senioranalytiker på Javelin, ett betalningsfokuserat analysföretag. “De ville ha en del av den marknadsandelen.”

Återförsäljare har också engagerat sig i händelserna. I april började en Walmart-stödd startup erbjuda BNPL-lån för stora biljetter i tusentals butiker, vilket i praktiken lade till ett internt alternativ för att konkurrera med Affirm, återförsäljarens exklusiva BNPL-leverantör sedan 2019.

Andra hittar sätt att erbjuda kunderna avbetalningsfunktioner utan extra transaktionsavgifter. Förra året samarbetade Amazon med Citi för att låta kortinnehavare använda varumärkets Flex Pay-alternativ med alla handlare som använder Amazon Pay.

Men rörelser som dessa sammanfaller med en nedgång i BNPL-användningen totalt sett.

I mars var tillväxten i andelen Bank of America-kunder med en aktiv BNPL-betalning lägre än 12 månader tidigare, sa forskare vid banken förra månaden, och adoptionen minskade nästan fyra gånger sedan mars 2021. I en undersökning av The Motley Fool, ett investeringsrådgivningsföretag, bara 35 % av de vuxna sa förra året att de hade använt ett BNPL-lån minst en gång, en kraftig minskning från 50 % 2022 och 56 % 2021.

Det är inte nödvändigtvis förvånande, eller unikt för BNPL-marknaden. När en ny typ av produkt ser en första spräng av popularitet, tenderar intresserade kunder att strömma in på en gång. Med tiden stannar vissa kvar och andra faller av, medan välbekanta vanor återhämtar sig och poolen av ivriga förstagångsanvändare blir grundare.

Men åtminstone två andra faktorer kan begränsa BNPL-tjänsternas tillväxt.

För det första används de oproportionerligt mycket av några av de mest riskfyllda låntagarna – de med skakig kredit- och hushållsekonomi – inklusive för vardagliga inköp, inte bara för enstaka stora utgifter. Det kanske inte hjälper leverantörer att vinna över skeptiker som ser dem som möjliggörare av farliga överutgifter. Och för det andra, spridningen av avbetalningsalternativ över de verktyg som redan finns i många konsumenters plånböcker minskar behovet av att registrera sig för en ny.

Behöver betala senare kontra skönt att kunna

Enligt en NerdWallet-analys förra månaden är användningen av BNPL-lån vanligast bland ungdomar och småbarnsföräldrar – grupper där ansträngd ekonomi är relativt utbredd.

Mer än 1 av 3 föräldrar till minderåriga barn har använt ett BNPL-lån under det senaste året, fann forskarna, jämfört med bara 1 av 5 för de utan små barn. Bank of America-rapporten fann att nästan hälften av BNPL-låntagarna tjänade mindre än 50 000 USD årligen. Och Gen Z-låntagare lutar sig tyngre på kredit överlag än millennials gjorde vid samma ålder för ett decennium sedan, visar färska uppgifter från kreditbyrån TransUnion.

Många kunder med fristående BNPL-tjänster använder dem som Benjamin Espinoza, en San Antonio-baserad videoredigerare i slutet av 20-talet. Han berättade för NBC News tidigare i år att han hade använt Klarna för att betala för en Instacart-matbeställning när det var knappt med kontanter.

“Det suger att det är dessa vägar jag måste gå igenom,” sa Espinoza, som uppskattade att tjäna mindre än $7 000 förra året.

Konsumenter är i allmänhet mest nöjda med BNPL-planerna som erbjuds av deras kreditkortsutgivare.

Miles Tullo, verkställande direktör för bank och betalningar, JD Power

Däremot vill vanliga varumärkens BNPL-riff troligen dra in användare med högre inkomster, samtidigt som de hänger på befintliga som annars skulle kunna gå någon annanstans för att prova metoden. Det skulle kunna skapa en sorteringseffekt, där låntagare som inte har några pengar förlitar sig mer på fristående appar som Klarna för väsentligheter, och mer välbärgade som tar till sig avbetalningsfunktionerna som erbjuds av namnmärkesföretag för tillfällig lyx som resor.

“Konsumenter är generellt sett mest nöjda med BNPL-planerna som erbjuds av deras kreditkortsutgivare,” sa Miles Tullo, vd för bank och betalningar på JD Power, i en rapport tidigare i år.

Men marknaden är fortfarande flytande. “Erfarenheterna varierar ganska mycket beroende på varumärke och några av de nyaste leverantörerna får de största ökningarna i nöjdhetspoäng”, sa han.

Kunder rankade Amex Plan Det är det bästa BNPL-erbjudandet, fann JD Power-undersökningen, följt av My Chase Plan och Citi Flex Pay – alla tjänster från vanliga kreditkort som vanligtvis kräver högre kreditvärdighet för att låntagare ska kvalificera sig. Dessa planer tenderar också att ha högre inköpsminimum än fristående BNPL-tjänster; Plan Det är endast tillgängligt för Amex-köp över $100, till exempel.

Plus, som Danner påpekade, “en stor faktor här är att du fortfarande kan få dina belöningar” när du använder ett korts avbetalningsfunktion. Medan vissa BNPL-leverantörer, inklusive Afterpay och Sezzle, har experimenterat med lojalitetsprogram, är de sannolikt inte lika attraktiva som de som erbjuds av en enorm Wall Street-bank, sa Danner.

En annan fördel med att hålla sig till ett kreditkorts avbetalningsalternativ: Kortinnehavare kan ofta använda dessa funktioner för att kringgå räntekostnader. Istället för att “rulla in en massa skulder till nästa månad till en ränta på 30%”, sa Danner, “kan du utnyttja några av dessa avbetalningsplaner för att sänka den totala kostnaden.”

När Gans betalade för sin resa på Amex märkte han att “de bara paketerade det åt dig.” I själva verket, sa han, fanns det en avgiftsfri kampanj när han först använde Plan It. Tjänsten tar vanligtvis en fast månadsavgift på upp till 1,33 %.

Alla tävlar inte om att prova på avbetalningsfinansiering. Äldre låntagare verkar till exempel hålla fast vid vad de vet. Kreditanvändningsdata som LexisNexis analyserade för NBC News visar att butikskort – vars användare länge har blivit äldre – blir mer populära bland mogna konsumenter. Under 2019 utgjorde låntagare från 60 år och uppåt 20 % av alla kortansökare. Förra året nådde andelen 25 procent.

Experter förutser mer experimenterande bland långivare när den amerikanska konsumentbefolkningen åldras och höga levnadskostnader fortsätter att pressa många hushåll.

“Dessa faktorer bidrar tillsammans till en ökning av kreditefterfrågan”, säger Kevin King, vice vd för kreditrisk och marknadsföringsstrategi på LexisNexis Risk Solutions. “Det finns många smarta människor på dessa företag som funderar på hur de ska utveckla sina produkter och sina företag.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *