Kodspråken som ger dig ett jobb inom bank och finans, rankade

Att välja vilket programmeringsspråk som ska läras skall vara ett beslut baserat på passion, men eftersom AI ökar rädslan för anställningstrygghet för kodare, kan det vara det smartare att basera det på anställningsbarhet. För teknikjobb inom finansiella tjänster finns det några självklara val.

Klicka här för att prenumerera på vårt tekniknyhetsbrev 🔧

Med hjälp av data från arbetskraftsunderrättelseföretaget Revelio Labs har vi tittat på vart och ett av världens mest populära programmeringsspråk för att se hur ofta jobbannonser inom och utanför finansiella tjänster begär dem. Nedan är de tio mest populära.

Trogen sitt “Excel-junkie”-rykte är det mest populära språket inom finansiella tjänster med betydande marginal fortfarande SQL. Medan endast cirka 18 % av de totala teknikjobben efterfrågar erfarenhet av det, är den siffran närmare en fjärdedel inom finansiella tjänster.

Om du är allergisk mot kalkylblad är de uppenbara alternativen Python och Java. Erfarenhet av dessa programmeringsspråk efterfrågas i 18 % respektive 14 % av jobbannonserna för finansiella tjänster. Inget annat programmeringsspråk upptar mer än 6 % av marknadsandelen för tekniska jobbannonser.

Du kan bli förvånad över att hitta några internetfavoriter som inte finns med på listan. C++ och Rust, till exempel, har hängivna fanbaser, och C++ är särskilt populärt inom höghastighetshandel. Så var är alla deras jobb? Vi har gått in mer i detalj i specifika kategorier av programmeringsspråk nedan, med beskrivningar av dessa kategorier, om du är en nybörjare som letar efter ditt första språk att lära dig.

De bästa procedurprogrammeringsspråken för ett jobb inom finansiella tjänster

Procedurprogrammeringsspråk följer det procedurmässiga programmeringsparadigmet; detta innebär att programmet är uppbyggt av ett antal procedurer som anropar varandra, vilket resulterar i ganska stela, enkla program som ofta används för beräkningar och databehandling. Det mest populära av dessa språk inom finans är Visual Basic for Applications (VBA).

eFinancialCareers har för närvarande 554 jobb som nämner VBA. VBA betalar bra i finansiella tjänster: i den övre delen kan en hedgefond-driftschef som använder “VBA på daglig basis” tjäna en total ersättning på upp till $400k. Shell är ett språk byggt för Linux- och Unix-användare, vilket gör det till ett jämförelsevis nischspråk, men vi har fortfarande 288 Shell-jobb på eFinancialCareers.

Det är värt att notera att du sällan ser en lista för en “VBA-utvecklare” eller “Shell-utvecklare”; dessa språk förväntas användas tillsammans med andra. De är sällan stjärnan i showen. Det betyder inte att du inte ska ta dig tid att lära dig dem.

De bästa objektorienterade programmeringsspråken för ett jobb inom finansiella tjänster

Objektorienterade programmeringsspråk fungerar under samma breda paradigm som procedurspråk, men med en viktig skillnad. Objektorienterade språk delar upp sina program i “objekt” snarare än funktioner; dessa objekt består av både data och funktioner. Data som finns i ett objekt kan röra sig fritt mellan funktioner utan styvheten hos procedurspråk. Denna uppsättning språk är hem för två av TIOBE-indexets fyra främsta språk, men det ena har mycket färre jobb än det andra.

Java och C++ är båda omåttligt populära språk bland kodare, men det förra har mer än sju gånger så många jobb inom finans som det senare. På eFinancialCareers har vi ungefär dubbelt så många Java-jobb (1 444) som det finns C++ (745). Men när det kommer till C++ så slår kvalitet kvantitet; det är det språk som valts för ett antal stora hedgefonder på grund av dess utmärkta kontroll på låg nivå (som vi kommer att beröra igen senare). En aktiederivatstrategi som begär fem eller fler års erfarenhet av C++ kan tjäna upp till $900k.

Om du är en verkligt utmärkt programmerare som vill tjäna mycket pengar, överväg därför C++. Annars finns det gott om möjligheter i Java, och det kommer förmodligen att bli mycket lättare att lära sig.

De bästa skriptspråken för ett jobb inom finansiella tjänster

Skriptspråk används oftast i automationssammanhang, vilket gör dem särskilt värdefulla i AI-åldern. Realistiskt sett finns det bara ett av dessa språk du borde lära dig.

Python, ett av de tre stora programmeringsspråken för jobb inom finans, upptar över 60 % av alla jobb som kräver ett skriptspråk. Detta beror på dess stora utbud av externa bibliotek; det finns externt stöd för nästan allt du kan tänka dig i Python. Det finns för närvarande över 2 000 jobb i Python på eFinancialCareers, och en London-baserad Python-kvant i det högfrekventa handelsutrymmet kan tjäna upp till 600 000 £ (766,8 000 USD)

Om du letar efter ett mer nischspråk att lära dig, överväg Ruby. Det har några kultfans i fintech-startup-utrymmet, inklusive ett av de bäst betalande företagen – Stripe.

Det bästa programmeringsspråket för dataanalys för ett jobb inom finansiella tjänster

Allt handlar om siffror inom finans, så naturligtvis upptar dataanalys den största marknadsandelen av tekniska jobb inom finans (34,8 % totalt).

Dataanalys är också den enda språkkategorin med flera genomförbara alternativ som upptar över 4 % av jobben inom finans: R och SAS. Båda språken är väl lämpade för arbete med maskininlärningsmodeller. R i synnerhet är omtyckt inom big-tech och FAANG, så om du ser dig själv så småningom byta bransch kan det vara ett bra språk att lära sig.

I slutändan är det dock svårt att ignorera SQLs dominans. Det finns för närvarande 2179 SQL-jobb på eFinancialCareers, inklusive en roll som “chef för global kredit och konvertibla obligationer” i New York som betalar upp till 800 000 USD.

De bästa lågnivåprogrammeringsspråken för ett jobb inom finansiella tjänster

Om du är en teknofil som vill ha så mycket kontroll över din maskin som möjligt, finns det alternativ inom ekonomi för dig… men inte många. Som nämnts tidigare är det vanligaste programmeringsspråket på låg nivå C++. Den näst vanligaste, Rust, förekommer i bara 0,14 % av jobbannonserna inom finans.

Att lära sig ett lågnivåspråk är ett risk-belöningsbeslut. Verilog och VHDL är båda specialiserade för användning med FPGA, vilket kan tjäna dig i löner på upp till $200k, men jobb är sällsynta och språket är tydligen “eländigt” att arbeta med. Rust är tänkt att vara ett roligare alternativ till C++ och jobb är ganska vanliga i kryptorymden, men även det har blandade recensioner.

Det är också värt att notera att kategorin “funktionella programmeringsspråk”, som inkluderar sådana som OCaml, Clojure och Haskell, har utelämnats helt eftersom inte ett språk ockuperade mer än 0,01 % av jobbannonserna. Ocaml i synnerhet är omtyckt av Jane Street, men det förväntar sig inte ens att dess nyanställda har erfarenhet av det. Dessa språk används ofta i liknande situationer som lågnivåspråk, men de medför större risker och mindre belöning.

Vilka programmeringsspråk ska jag lära mig för ett jobb inom finans?

Det självklara svaret på detta är SQL, Python eller Java… men är det så självklart? Generativ AI ger ett reellt hot om att göra kodare överflödiga, och SQL är förmodligen ett av de enklaste språken för den att automatisera. Ett språk som C++ kan ha betydligt färre jobb, men det är också betydligt svårare för AI att replikera på elitnivå.

AI-boomen kan också representera en mentalitetsförändring; det handlar inte om vad du bygger med, det handlar nu bara om vad du bygger. Om så är fallet, så borde vilket språk som är din favorit verkligen vara det du lär dig, eftersom det låter dig uttrycka din kreativitet och designgrunderna bäst.

Är du förvånad över hur högt (eller lågt) något av dessa språk rankas? Låt oss veta i kommentarerna.

Har du en konfidentiell berättelse, ett tips eller en kommentar som du vill dela med dig av? Kontakt: +44 7537 182250 (SMS, Whatsapp eller röstbrevlåda). Telegram: @SarahButcher. Klicka här för att fylla i vårt anonyma formulär, eller skicka e-post till [email protected]. Signal finns också.

Håll ut med oss ​​om du lämnar en kommentar längst ner i den här artikeln: alla våra kommentarer modereras av människor. Ibland kanske dessa människor sover, eller borta från sina skrivbord, så det kan ta ett tag innan din kommentar dyker upp. Så småningom kommer det att göra det – såvida det inte är stötande eller ärekränkande (i så fall kommer det inte att göra det.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *