Gen Z reser mer och skulder bromsar dem inte

Kari Karanikos är 25 år gammal med sexsiffrig skuld. En social media-direktör som bor i Pittsburgh, Karanikos är en av de många Gen Zers som älskar att resa, trots att de bär rejäla skulder.

En nyligen genomförd Bankrate-undersökning om att jaga kreditkortsbelöningar medan de är skuldsatta visade att nästan 1 av 4 (24 procent) Gen Zers och 1 av 3 (32 procent) millennials har ett kreditkortssaldo. Samtidigt planerar nästan 3 av 5 Gen Zers (60 procent) och millennials (61 procent) att ta sommarlov i år.

Experter – och unga människor som Karanikos – vet hur svårt det kan vara att balansera skuldavbetalning med din budgets behov och önskemål. Men det behöver inte vara allt eller inget. Lär dig hur Karanikos jonglerar med utgifter och upplevelser och upptäck hur du kan göra detsamma.

Nyckelinsikter om yngre generationers rese- och skuldvanor

Viktiga insikter

 • Yngre generationer är mer benägna att resa i sommar än äldre generationer. Sextio procent av Gen Z och 61 procent av millennials planerar en sommarsemester, jämfört med 50 procent av Gen X och 44 procent av boomers.
 • Yngre generationer spenderar mer på resor i år än äldre generationer. Fyrtiofyra procent av Gen Z och 37 procent av millennials planerar att spendera mer på resor 2024, jämfört med 20 procent av Gen X och 24 procent av boomers.
 • Yngre generationer bär på skulder, men är mindre benägna att göra det än äldre generationer. Tjugofyra procent av Gen Z och 32 procent av millennials har vanligtvis ett kreditkortssaldo från månad till månad, jämfört med 39 procent av Gen X och 38 procent av boomers.

Gen Z och millennials slösar ut resor 2024

Om du hamnar på ett flyg, en kryssning eller ett annat resesätt i år, se dig omkring – du kanske ser fler yngre ansikten än äldre. Det beror på att ungefär 3 av 5 Gen Zers (60 procent) och millennials (61 procent) planerar att ta en sommarsemester 2024. Endast hälften av Gen X (50 procent) och mindre än hälften av boomers (44 procent) säger att de kommer att göra det.

Yngre generationer är också mer benägna att spendera mer på resor i år – och gå i skuld för att betala för det. Gen Z (44 procent) och millennials (37 procent) är mer benägna att spendera mer på resor 2024 jämfört med 2023 än Gen X (20 procent) och boomers (24 procent), enligt Bankrates forskning om diskretionära utgifter. Faktum är att resor var det populäraste köpet för vilka unga människor är villiga att ta på sig skulder, jämfört med liveunderhållning och uteservering.

Vidare visade Bankrates sommarreseundersökning 2024 att Gen Z (42 procent) och millennials (47 procent) är mer benägna att använda skulder för att betala för sommarresor 2024 än Gen X (31 procent) och boomers (22 procent).

Rita-Soledad Fernández Paulino (hon/de), en coach för pengar och egenvård, säger att hennes kunder ofta vill kunna betala av sina skulder och ändå resa. Fernández Paulino är allt för det.

“Det är viktigt att människor har en mängd olika egenvårdsaktiviteter de kan engagera sig i… som gör att de fortfarande kan ta hand om sig själva på olika budgetpunkter”, säger hon.

Hur en Gen Zer hanterar sin sexsiffriga skuld

När det gäller att balansera nöje med ekonomisk kunnighet är Karanikos inte främmande för utmaningen. Hon gör sitt bästa för att hantera båda samtidigt som hon håller ett öga på helheten.

Karanikos har bara varit borta från college i några år, och hon stirrar ner år – eller till och med årtionden – av skuldåterbetalning. Av hennes sexsiffriga skuld är majoriteten från studielån. Hon bär också omkring 5 000 dollar i kreditkortsskulder och omkring 3 000 dollar i en billeasing.

Karanikos började samla på sig kreditkortsskulder under månaderna som gick efter collegeexamen, men innan hon fick sitt heltidsjobb. Nu prioriterar hon att utöka sin akutfond utan att öka sin skuld. Det beror på att Karanikos flyttar till New York City om några månader och vill ha gott om pengar i bakfickan.

“Jag tänker definitivt på [my debt] varje dag, säger hon. Men genom att hålla ett öga på sin skuld med en avbetalningsplan på plats känner hon sig bemyndigad att fatta smarta pengabeslut. Hon ägnar sig också åt sidospår för att hjälpa till att betala av sin skuld.

Och även om Karanikos nyligen fick en lönehöjning, försöker hon hålla sina kostnader stabila. Med hennes ord vill hon inte bli offer för livsstilsinflation.

Varför Gen Zers som Karanikos prioriterar resor

Det kan vara svårt att förstå hur människor kan spendera pengar på resekostnader när de redan är i minus med skulder. Men Karanikos motivation att resa handlar om mer än att bara få det där Instagram-värdiga fotot.

Karanikos farföräldrar och föräldrar är invandrare från både Grekland och Australien. Hon förklarar att hennes familj under uppväxten försökte ta sig fram i en ny miljö. De prioriterade ofta uppoffringar framför nöje. Men nu, som ung vuxen, vill Karanikos inte gå miste om någonting. Och hon vill nå en ekonomisk ståndpunkt där hon kan ge upplevelser tillbaka till sin familj.

“Jag tror att min invandrarbakgrund är den främsta motivationen”, säger hon. Faktum är att hon nämner resor och upplevelser med vänner och familj som de två viktigaste sakerna i hennes liv.

Mitt största mål ekonomiskt är att få ner min skuld så att jag kan fortsätta uppleva livet med mina vänner, min familj. Och det är också därför jag försöker prioritera resor. — Kari Karanikos

Det är också värt att tänka på åren som unga till stor del missade under pandemin. Karanikos säger att hon och några av hennes jämnåriga kamrater (i åldrarna 24 till 26) känner att de förlorat sin möjlighet att vara ung, resa och inte oroa sig för pengar. Nu tar de igen förlorad tid.

“Logistiskt sett kommer min skuld inte att vara borta under de närmaste åren eller två åren”, säger Karanikos. “Jag vill inte sätta [experiences] åt sidan och äntligen kunna leva mitt liv när jag fyller 30 eller 35 och ångrar det.”

Fernández Paulino tycker att Gen Zers som Karanikos har rätt idé. “Pengar är bara ett verktyg för att stödja ditt välmående”, säger hon. ”Att bli skuldfri är en del av din ekonomiska egenvård. Att resa är en form av interpersonell egenvård, känslomässig egenvård, vissa kanske till och med säger andlig egenvård.”

Vad skiljer yngre generationer från äldre generationer?

När det gäller utgiftsskillnaden mellan yngre och äldre amerikaner, här är några möjliga faktorer att tänka på:

 • Unga människor är inte lika benägna att redan belastas av skulder. Enligt Bankrates jagar belöningar under skuldundersökningen är Gen Z (24 procent) och millennials (32 procent) mindre benägna att normalt ha ett kreditkortssaldo från månad till månad än Gen X (39 procent) eller boomers (38 procent).
 • Unga människor har inte haft skulder så länge. I en bankrateundersökning från november 2023 om kreditkortsanvändning hade 22 procent av både Gen X- och boomers kreditkortsgäldenärer haft kreditkortsskulder i fem år eller mer, jämfört med 8 procent av Gen Z och 13 procent av millennials.
 • Unga människor maximerar belöningen. Generation Z (77 procent) och millenniala (74 procent) kortinnehavare är mer benägna att göra allt eller vissa ansträngningar för att maximera kreditkortsbelöningar än Gen X (69 procent) eller boomers (69 procent).
 • Unga människor är mindre oroliga för sin ekonomi i år. I en bankratestudie från november 2023 var Gen Z (59 procent) och millennials (49 procent) betydligt mer optimistiska om sin personliga ekonomiska situation 2024 än Gen X (33 procent) eller boomers (20 procent). Karanikos säger att “Jag känner mig ganska optimistisk [about my personal finances]kanske på grund av att jag har en plan.”
 • Unga människor vill presentera en viss livsstil. Karanikos förklarar att hennes kamrater tenderar att jämföra sig med andra på sociala medier, även om de kanske tjänar olika inkomster. “Jag tror att majoriteten av Gen Z lägger [travel expenses] på kreditkort, säger hon.

Hur man reser i år utan att bryta banken

Sugen på att resa i år men har en knapp budget? Så här spenderar Gen Zers som Karanikos smartare när de reser.

Bygg en sjunkande fond

När Karanikos reste på college, arbetade hon extrapass i förväg, men fann sig ändå använda skulder och betala av dem efter resan. Nu har hon anammat bruket att bygga en sjunkande fond. Tre månader innan en resa börjar hon sätta undan pengar så att hon kan resa utan att öka sin skuld. Medan hon fortfarande drar sitt kreditkort på resekostnader för att tjäna poäng, “jag försöker se till att besparingarna finns där innan jag spenderar”, säger hon.

För att följa hennes exempel kan du öppna ett gratis högavkastande sparkonto som låter dig tjäna en konkurrenskraftig APY samtidigt som du får tillgång till dina pengar när du behöver dem. Genom att avsätta en viss summa pengar varje månad har du pengar att spendera när din resa rullar runt.

Att skära ner på dina utgifter kan också hjälpa dig att bygga upp din sjunkande fond. Till exempel kan du spendera mindre på hämtmat eller nya kläder för att kunna njuta av det lokala köket och shopping på ditt resmål senare.

Tjäna extra inkomst

Fernández Paulino säger att att betala för resor börjar med att förstå ditt kassaflöde. “Du måste veta dina siffror”, säger hon. Och i stället för att bara minska utgifterna för att öka ditt kassaflöde, förespråkar Fernández Paulino att hitta sätt att tjäna mer pengar.

”Jag jobbar på att ha [my clients] öka sin inkomst, säger hon. “Det finns ingen gräns för hur mycket vi kan öka vår inkomst.”

Hon rekommenderar att lista ut dina kunskaper och gå med i nästan två av fem amerikaner med en sidostja (39 procent). Du kan utnyttja LinkedIn eller ditt nätverk för bättre betalda jobbmöjligheter. Eller så kan du tjäna pengar på något du äger, som att hyra ut ett rum i ditt hus.

Utnyttja kreditkortsbelöningar

Ett belöningskreditkort kan hjälpa dig att tjäna poäng eller miles för att täcka ditt nästa flyg eller hotellrum. Dessutom låter många resebelöningskort dig tjäna extra belöningar när du bokar resor via kortutgivarens portal.

Karanikos använder Chase Sapphire Preferred® Card och Capital One Venture Rewards kreditkort för att tjäna poäng och miles som hon lägger på flyg. Genom att tjäna pengar samtidigt som du gör vardagliga inköp kan du slå flera hundra dollar av prislappen på din nästa resa.

Bli praktisk med dina destinationer

Karanikos försöker besöka platser där hennes vänner bor så att hon kan ha ett ställe att bo. Hon ska också till Atlanta för en arbetskonferens i år och kommer att förlänga sin resa för att utforska under några dagar. Och hon och hennes vänner planerar att besöka en annan väns sjöhus i sommar.

Att välja prisvärda platser är nyckeln när du reser på en budget. Vissa städer är billigare än andra, och du kan utnyttja ditt nätverk för logi och andra delade resurser. En resebudgetapp kan också hjälpa dig att spara pengar när du skapar nya minnen.

 • Bankrate gav YouGov Plc i uppdrag att genomföra undersökningarna. Alla siffror, om inte annat anges, är från YouGov Plc.

  Bankskatteforskning om diskretionära utgifter: Den totala urvalsstorleken var 2 276 amerikanska vuxna. Fältarbete utfördes mellan den 4 och 6 mars 2024.

  Bankränteundersökning om kreditkortsanvändning: Den totala urvalsstorleken var 2 350 amerikanska vuxna. Fältarbete utfördes mellan 28:e och 30:e november 2023.

  Side-hustle-undersökning: Den totala urvalsstorleken var 2 505 amerikanska vuxna, av vilka 981 har en sido-jag. Fältarbete utfördes mellan 26:e och 28:e april 2023.

  Skattekreditkortsskuld: Den totala urvalsstorleken var 2 239 vuxna. Fältarbete utfördes mellan 24:e och 26:e januari 2024.

  December FSP: Den totala urvalsstorleken var 2 391 vuxna. Fältarbete utfördes mellan 13:e och 15:e november 2023

  Sommarsemester: Den totala urvalsstorleken var 2 360 vuxna. Fältarbete utfördes mellan 18:e och 20:e mars 2024

  Undersökningarna genomfördes online och uppfyller rigorösa kvalitetsstandarder. De använde icke-sannolikhetsbaserade prover med både kvoter i förväg under insamlingen och sedan ett viktningsschema på baksidan utformat och visat sig ge nationellt representativa resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *