Är detta slutet på plast?  Visas nya teknik kan göra fysiska kort föråldrade


Eugene Mymrin/Getty Images

Dagarna av att blanda igenom dina kreditkort kan vara över. Du kommer snart att kunna lagra dina betalningsmetoder – kreditkort, betalkort, bankkonton – allt på ett ställe, vilket kan göra fysiska kort och till och med kreditkortsnummer föråldrade, enligt kreditkortsjätten Visa.

Det är en del av kreditkortsprocessorns planer att använda generativ AI för att förändra landskapet för betalningar. När allt kommer omkring, när var sista gången du svepte eller satte in ditt kredit- eller betalkort för att göra en betalning? Tap-to-pay nådde 65 % globala adoptionsgrader i slutet av 2023, enligt Visa.

“Branschen befinner sig vid en avgörande punkt – nya teknologier som Gen AI förändrar snabbt hur vi handlar och hanterar vår ekonomi”, säger Jack Forestell, produkt- och strategichef på Visa, i ett pressmeddelande.

Förutom att stärka sina betalningsmöjligheter, tillkännagav Visa på onsdagen en serie nya betalningstekniker som ser ut att förändra hur du gör betalningar på dina konton, inklusive var och hur du använder dina kort.

Inom ett decennium kommer du sannolikt att komma åt alla dina kort med en autentiseringsinformation och välja vilken betalningsmetod du vill använda. Det inkluderar inte bara kredit- och betalkort, utan även köp nu, betala senare alternativ och direktbetalningar från ditt bankkonto.

Kan detta vara det första steget mot att fysiska kreditkort försvinner?

“Det verkar vara den logiska banan”, säger John Ulzheimer, en kreditexpert tidigare på FICO, Equifax och Credit.com. “Det finns redan helt digitaliserade körkort och digitaliserade kreditkort – Apple Card och ApplePay [for example] — så varför inte bli helt digital över hela linjen?”

Vissa kreditkortsexperter uttrycker dock försiktighet med denna nya teknik.

“Jag är mycket skeptisk till att det här kommer att fungera bra för konsumenter eller handlare”, säger Jason Steele, styrelseledamot i CNET Money Expert Review. “Det finns alldeles för många online- och telefoninteraktioner som är beroende av att konsumenter tillhandahåller kortnummer till handlare. De flesta konsumenter upplever kortnummer för att genomföra transaktioner flera gånger i veckan.”

Visas tjänst är för närvarande tillgänglig i Asien, med planer på att rulla ut till USA i sommar.

Biometriska skydd för dina betalningar

Med Visa Payment Passkey vill Visa bekämpa digitala bedrägerier och förhindra dåliga aktörer från att göra obehöriga betalningar med ditt kort.

Enligt betalningshanteringsjätten förekommer bedrägerier sju gånger oftare digitalt än vad det gör vid personliga transaktioner. Med Passkey kan du använda din unika biometri – ditt ansikte eller ditt fingeravtryck – för att bekräfta onlinetransaktioner och förhindra obehöriga betalningar.

Du går igenom onlinekassan som vanligt och lägger till din kortinformation. Sedan dyker en extra skärm upp för att verifiera din identitet med antingen en ansikts- eller fingeravtrycksskanning. Det testas nu i EU, med planer på att träffa Nordamerika med början under tredje kvartalet 2024.

“[Biometric confirmation is] mycket svårare att kompromissa”, säger James Mirfin, SVP, global chef för risk- och identitetslösningar på Visa.

Men användningen av denna teknik kan variera från person till person.

“Det kommer alltid att finnas människor som är obekväma med att använda biometrisk något, inklusive ansiktsigenkänning, röstigenkänning, näthinnescanningsteknik och fingeravtrycksteknik,” sa Ulzheimer. “Jag kan se att det fortfarande behövs en tvåstegsautentisering tills en fullständig biometrisk autentiseringsprocess anses vara AI-bedrägeribevis.”

Gen AI kan vara ett stort problem när det gäller att använda biometri för att bekräfta ett köp, sa kreditexpert och CNET Expert Review Board-medlem Gerri Detweiler.

“Det finns allvarliga och giltiga problem med tekniker för röstigenkänning och ansiktsigenkänning inom bank- och betalningsteknik,” sa hon. “Men när vi pratar om kreditkort är det emittenter och handlare som bär mycket av risken, eftersom konsumenter har ett starkt bedrägeriskydd enligt federal lag.”

Utvidgningar till betal-till-betal-teknik

Visa utökar också sina tap-to-pay-möjligheter. Dagarna för att ta ett foto av ditt kort för att lägga till din digitala plånbok är borta. Istället rullar Visa ut teknik som gör att du kan trycka på ditt kort på din smarta enhet för att lägga till det i din plånbok. Du kommer också att kunna trycka ditt kort mot din telefon för att bekräfta en transaktion utan att behöva ange någon ytterligare information.

Med fysiska kortnummer blir mindre viktiga, och borderline mer riskabelt jämfört med att använda ett virtuellt kreditkortsnummer för din online shopping, är det rimligt att kort snart kan skickas utan fysiska nummer tryckta på själva kortet.

“Jag förväntar mig inte att övergången till nummerlösa kort kommer att ske så snabbt,” sa Detweiler. ”Det finns fortfarande gott om kortinnehavare som vill ha ett fysiskt kort med ett nummer, eller som kommer att behöva den informationen för vissa typer av köp. Men vi rör oss i den riktningen, och dessa förändringar är där det börjar.”

Hur du skyddar din information

Även om den nya tekniken potentiellt kan hjälpa dig att skydda dig från dåliga aktörer, finns det sätt du kan hjälpa till att skydda dig mot bedrägerier just nu:

  • Använda en virtuellt kortnummer. Ett virtuellt kreditkortsnummer genererar ett unikt kortnummer att använda online. Det hindrar en handlare från att lagra din kreditkortsinformation, vilket hjälper till att hålla dina finansiella uppgifter säkrare.
  • Lämna inte ut din personliga information. Även om du samtycker till att ta emot sms från ditt bank- eller kreditkort kommer de aldrig att be om personlig eller konfidentiell information via textmeddelanden.
  • Överväg att använda en identitetsstöldskydd och övervakningstjänst. De bästa tjänsterna övervakar dina personuppgifter för tecken på bedrägeri och identitetsstöld. Många flaggar också för misstänkt kredit- och bankaktivitet.
  • Registrera dig för en gratis kreditövervakningstjänst. Några av dem kommer att övervaka den mörka webben för din personliga identifieringsinformation som ditt personnummer och e-post.

Poängen

Visa driver det digitala betalningsutrymmet in i nästa steg samtidigt som det utökar de populära betalningsmöjligheterna på sina kort. Dess arbete med AI-bedrägeridetektering syftar till att lägga till extra lager av säkerhet för onlinetransaktioner.

Men om dessa nya produkter kommer att bli standard över hela linjen återstår att se. För att de verkligen ska bli vardagliga kräver det att bankerna som utfärdar kort och handlarna som accepterar dem anammar dessa nya metoder.

“Det pågår en konstant kapplöpning för innovation bland betalningsnätverk, varumärken och emittenter,” sa Detweiler. “Sättet många av oss gör betalningar på kommer att se annorlunda ut om ett år eller fem år från nu.”

Andra kortnätverk – American Express, Discover och Mastercard – skulle också behöva tillåta att deras produkter läggs till Visas flexibla inloggningsuppgifter för att det verkligen ska vara en one-stop-shop för all din kort- och betalningsinformation.

Det redaktionella innehållet på denna sida baseras enbart på objektiva, oberoende bedömningar av våra skribenter och påverkas inte av reklam eller partnerskap. Det har inte tillhandahållits eller beställts av någon tredje part. Däremot kan vi få ersättning när du klickar på länkar till produkter eller tjänster som erbjuds av våra partners.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *