9 bästa tips för att lära dina barn ekonomi

Att lära dina barn om ekonomi är en av de viktigaste sakerna du kan göra som förälder. Det hjälper dem inte bara att bli ekonomiskt ansvarsfulla vuxna, utan det gör dem också redo för framgång i framtiden.

Faktum är att 83 procent av föräldrarna säger att de önskar att de lärde sig mer om ekonomi under uppväxten, enligt en studie gjord av Chase och OnePoll. Men studien fann också att 59 procent av föräldrarna känner sig obekväma när de pratar om pengar med sina barn.

Att lära dina barn ekonomi kan vara en skrämmande uppgift, särskilt om du inte vet var du ska börja. Här är några sätt du kan närma dig ämnet och några tips för att effektivt lära dina barn att hantera pengar.

1. Börja lära barn tidigt

Den bästa tiden att börja lära dina barn om ekonomi är när de är små.

“Barn börjar identifiera sig med ekonomisk brist och eller ekonomiskt överflöd i mycket ung ålder, även när vi aldrig tar oss tid att prata med våra barn om pengar”, säger Danna Jacobs, CFP, ADPA, MBA, ordförande för Legacy Care Wealth i Morristown , New Jersey.

“Barn är observanta och de kan se om ekonomiska beslut tar en vägtull på ditt hushåll eller om andra familjer fattar andra pengabeslut”, säger hon.

Av den anledningen är det viktigt att vara öppen med små barn om ekonomi och vägleda dem mot hälsosamma vanor. Jacobs föreslår att man börjar så ung som tre till sex år och ger dem ett litet bidrag varje vecka som är lika med en dollar för varje år i deras ålder.

Den ersättningen kan delas in i enkla kategorier, som utgifter och sparande. När barnen blir äldre kan de lära sig mer komplexa pengar.

2. Hjälp dem att lära sig att budgetera med pengaburkar

Att använda pengaburkar är ett praktiskt och visuellt sätt att lära dina barn om budgetering. När ditt barn får sitt bidrag eller tjänar pengar för att slutföra uppgifter, kan de tilldela en del till varje burk baserat på deras prioriteringar.

Jacobs från Legacy Care Wealth säger att hon vanligtvis börjar med tre burkar, märkta “mål” för utgifter, “växa” för att spara och “ge” för välgörenhet.

Dessa pengaburkar lär barnen en enkel läxa i budgetering: De visar hur du kan planera framåt genom att dela in pengar i kategorier.

3. Låt dem lära sig av erfarenhet

Låt dina barn lära sig av verkliga situationer med pengar. Istället för att ge dem order, låt dem uppleva de naturliga konsekvenserna av deras handlingar.

Detta är något Tara Unverzagt, CFP, CFT-I, grundare av South Bay Financial Partners i Torrance, Kalifornien, fann värdefullt när hon lärde sina egna barn om ekonomi. Unverzagt berättar om att ge sina barn tuggummipengar – ett litet bidrag varje vecka som de kunde dela upp hur de ville mellan att spendera, spara och ge.

Till en början var det mer benägna att barnen spenderade pengarna mer impulsivt, men med tiden lärde de sig att de kunde få större och bättre belöningar för att spara dem och låta dem samlas. Den erfarenheten lärde dem värdet av att spara och planera framåt.

“Att låta dina barn uppleva pengar, pengabeslut och konsekvenserna av pengabeslut som barn förbereder dem för framgång senare i livet,” säger Unverzagt. “Att ‘fixa’ barns pengar problem försenar denna inlärning. … Att stödja deras beslut och vara med dem i deras smärtsamma stunder är mycket mer kärleksfullt och hjälpsamt.”

4. Sätt upp mål med dina barn

Att arbeta med dina barn för att sätta upp ekonomiska mål är ett utmärkt sätt att lära dem om vikten av att spara och budgetera. När du sätter upp ekonomiska mål med dina barn är det viktigt att göra dem uppnåeliga och mätbara.

Ett mål som är ett enkelt ställe att börja är att spara ihop till julklappar. Du kan hjälpa dina barn att avgöra hur mycket de vill spendera på presenter och hjälpa dem att spåra deras framsteg under året, tills de så småningom kan köpa presenter till vänner och familj.

Några andra mål som barn kan spara till, inklusive en blandning av kort- och långsiktiga mål, är:

  • Skaffa en leksak eller ett spel de vill ha
  • En speciell händelse, som en födelsedagsfest eller studieresa
  • Att köpa en telefon
  • Högskola

5. Överväg att använda en app

Teknik kan användas till din och dina barns fördel. Det finns en god chans att dina barn redan är bekanta med att använda en smart enhet och appar, så det är vettigt att integrera dessa verktyg i sin ekonomiska utbildning.

Det finns många finansiella appar som är utformade för att hjälpa barn att lära sig om pengahantering. Appar som FamZoo och Greenlight tillåter föräldrar att fördela bidrag och övervaka sina barns utgifter.

De erbjuder också ofta unika och engagerande sätt för barn att lära sig ekonomiska lektioner. Greenlight inkluderar till exempel ett inbyggt pengaspel som heter Level Up. Barn genomför utmaningar och svarar på frågor relaterade till viktiga pengarlektioner. När de slutför varje utmaning och lär sig en ny läxa får de belöningar.

6. Öppna ett ungdomssparkonto

Ett ungdoms- eller barnsparkonto är utformat för att gömma pengar, som med ett vanligt sparkonto, men ett ungdomskonto har funktioner som är inriktade på att lära barn om sparande och bankverksamhet. Det kommer också att ge dina barn en känsla av ansvar och ägarskap över sin ekonomi.

Dessa konton har vanligtvis inga minimikrav på saldo, inga eller låga avgifter och en viss grad av föräldrakontroll. Föräldrar kan till exempel kunna begränsa hur mycket barn kan ta ut från kontot. Några av de bästa ungdomssparkontona tjänar också ränta.

7. Ge äldre barn ett betalkort (med begränsningar)

När barn närmar sig och når tonåren är det viktigt att börja lära dem om ekonomiskt ansvar, och ett sätt att göra det är genom att ge dem ett betalkort med utgiftsgränser. Bankkort kan vara användbara för att lära barn om att hantera pengar och budgetera, men de bör användas med försiktighet.

Några saker att tänka på när du ger barn ett betalkort inkluderar:

  • Sätt utgiftsgränser.
  • Diskutera hur du använder kortet på ett ansvarsfullt sätt och undviker överutgifter.
  • Lär dem att kontrollera sitt saldo regelbundet.
  • Lär dem om avgifter, till exempel övertrasseringsavgifter.

8. Förbise inte utgifter online

Utgifter online är vanliga och dina barn kommer sannolikt att ha tillgång till många av samma onlineplattformar som du gör när de blir äldre.

Prata med dina barn om de potentiella farorna med onlineutgifter, inklusive identitetsstöld och överutgifter. Det är viktigt att de vet att vara försiktiga när de gör onlineköp och att endast handla på välrenommerade webbplatser.

Jacobs från Legacy Care Wealth föreslår att tonåringar bör vara ansvariga för onlineköp som måltidsleveranser och streamingprenumerationer.

“De flesta barn har ingen medvetenhet om hur snabbt Uber Eats måltider motsvarar hundratals dollar i utgifter”, säger hon. “För att undvika chocken av att de lär sig den hårda vägen i 20-årsåldern, börja nu med den här övningen så att de ser den verkliga effekten på deras konton för dessa bekvämligheter.”

9. Upprätthåll öppen kommunikation

Slutligen är det avgörande att ha en öppen kommunikation med dina barn om ekonomi. Uppmuntra dem att ställa frågor och söka råd när det behövs.

Att dela dina egna erfarenheter av pengar, både bra och dåliga, kan hjälpa dina barn att lära sig av dina misstag och framgångar. Och när de bygger upp sina egna erfarenheter, låt dem veta att ekonomiska misstag är vanliga. De kan växa från sina egna misstag och fatta bättre ekonomiska beslut i framtiden.

Slutsats

Att lära dina barn om ekonomi är en del av föräldraskapet som kommer att löna sig mycket för både barn och föräldrar i det långa loppet. Genom att börja tidigt och följa dessa tips kan du hjälpa dina barn att bli ekonomiskt ansvarsfulla vuxna samtidigt som du undviker några potentiella ekonomiska problem från din egen sida. Kom ihåg att ha tålamod och konsekvent och vara öppen för att diskutera ekonomi med dina barn, så att de känner sig bekväma med att dela med sig av sina bekymmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *